skip to Main Content

Wat is een Virtueel Assistent (VA) nou eigenlijk? Wacht, een wat voor Assistent?

Ja, voor veel mensen is dat toch een beetje een onduidelijk begrip. Virtueel Assistent of Virtual Assistant. Dat ‘Assistent’ dat wil nog wel, maar dat ‘Virtueel’… wat moet je je daarbij voorstellen? Dat is een beetje vaag. Sommige mensen denken dan aan ‘denkbeeldig’. Virtual Reality of zoiets. Nou, virtueel wil eigenlijk alleen maar zeggen: niet aan tijd of plaats gebonden. En voor de meeste VA’s wil dat zeggen dat ze niet op locatie werken, maar vanuit huis of vanuit een eigen kantoor.

Dus, even terugspoelen: een VA is eigenlijk een soort Personal Assistant, maar dan eentje die online werkt, vanuit haar eigen locatie.

Maar wat doet een VA dan eigenlijk?

Elk bedrijf, groot of klein, bestaat uit een aantal systemen. Denk aan bijvoorbeeld Financiën, Marketing en Communicatie, Dagelijks Management. Grote bedrijven hebben voor (de meeste van) die systemen speciale afdelingen met mensen die daar gespecialiseerd in zijn. Kleine bedrijven/zzp’ers moeten al die dingen zelf doen. Maar niemand kan overal goed in zijn en alles leuk vinden, toch? Daarom kun je als klein bedrijf een VA inhuren.

 Want:

Een VA neemt taken uit handen waar jij tegenop ziet, die jou veel tijd en energie kosten en dus stress opleveren, wat op de lange termijn zelfs uit kan lopen op een burn-out. Resultaat: een VA vermindert jouw stress. Zij geeft jou RUST. Zij levert jou meer tijd voor zaken die jij leuk vindt en waar je ENERGIE van KRIJGT. En dat kan ook tijd voor je privéleven zijn.

Nu hoor ik je denken: ‘ja, maar een VA kost geld en dan moet ik alles uitleggen, ik kan het sneller zelf.’

Klopt deels. Maar dat heet investeren.

Ten eerste investeer je tijd. Je legt dingen uit, je vertelt hoe je het graag wilt hebben. Gaandeweg krijgt een VA jou en je bedrijf gewoon door en regelt ze het meeste zelf. Eén keer in de week of in de maand heb je een contactmoment om te bespreken hoe het gaat, wat er evt. nog moet gebeuren en of er vragen of onduidelijkheden zijn.

Ten tweede investeer je geld.  Een VA werkt natuurlijk niet voor niets, maar stel je bijvoorbeeld voor: jouw uurtarief is 6o euro, haar uurtarief is 45 euro. Terwijl zij taken doet die jou geen geld opleveren, doe jij taken die wel geld opleveren. Dus je betaalt 45 euro, je verdient 60 euro. Plus, een VA werkt vaak ook nog sneller dan jij aan de taken die je aan haar uitbesteedt. Waar jij twee uur over doet, daar doet zij misschien een uur over. 

En, zoals bij de meeste investeringen, dat is vooral in het begin. Naarmate de samenwerking vordert, leer je elkaar beter kennen en zal het inhuren van een VA winst opleveren. En dat kan zijn in geld of in rust. Net waar jij voor kiest. 

‘Oké, maar dan kan ik toch ook gewoon een secretaresse in dienst nemen?’ Dat zou inderdaad kunnen. Als er genoeg werk en budget is, zou ik dat zeker doen. Maar de kleine bedrijven/zzp’ers hebben vaak maar voor een klein aantal uren werk en ook niet zoveel budget om personeel aan te nemen. En dan is een VA ideaal!

Een VA is namelijk al in te zetten vanaf een paar uur per week. Een secretaresse laat je niet voor een paar uur per week komen, want dan kost het meer dan dat het oplevert. En soms heb je iemand nodig voor nét die paar uur per week. Of per maand.

‘Wat kost het me verder dan?’ Nou, niks dus! Alleen de uren die je afneemt.

Een VA werkt namelijk niet bij jou op locatie, dus je hoeft geen heel kantoor voor haar in te richten, met alle materialen die daarbij komen kijken, ze gebruikt dus ook geen elektriciteit van jou, ze drinkt geen koffie of thee op jouw kosten uit jouw kopjes, die afgewassen worden met jouw water en afwasmiddel. Verder zorgt ze voor haar eigen verzekeringen, scholingen en al die dingen meer. Jij hoeft alleen maar één keer in de maand een factuur te betalen.

Nog een belangrijk punt: een VA is zelfstandig ondernemer. Ze weet precies hoe het is om een eigen bedrijf te runnen, wat daar allemaal bij komt kijken. Dus je kunt ook met haar sparren over nieuwe ideeën, ze denkt met je mee, je kunt haar als luisterend oor gebruiken. Soms klinken ideeën heel anders als je ze hardop tegen iemand vertelt.

Zo, ik hoop dat het nu wat duidelijker is wat een Virtueel Assistent is en doet. Toch nog vragen? Mail me dan op info@rubertavirtueelsupport.nl. Vind ik leuk!

En weet je, elke VA heeft weer haar eigen expertise, dus wil je weten wat ik precies aan diensten aanbied? Kijk dan eens verder op mijn site. 

Hartelijke groetjes!

Back To Top